V petek, 19. 4. 2024, smo bili deležni prav posebnega obiska. Na naši šoli je v okviru 3. Glaserjevega festivala potekal pogovor s pisateljem, pesnikom, dramatikom in scenaristom Ferijem Lainščkom. Pogovor je vodila Ignacija Fridl Jarc, tajnica in urednica pri Slovenski matici.

Učenci 2. in 3. triade smo spoznavali pisateljevo življenje in njegova dela.  V ospredju je bila predstavitev knjige z naslovom Življenje nima naslova. Spoznali smo tudi nekaj dogodkov in pripetljajev iz pisateljevega osebnega življenja, predvsem iz otroštva in najstniških let, ki so bila za njega zelo pomembna. Ob teh dogodkih je prišel do pomembnih spoznanj, ki jih je predstavil v knjigi in jih ponosno delil z nami, ljudmi. Pojasnil nam je, da je ljubezen ena najpomembnejših vrlin in da ni nič sramotnega, če imamo nekoga radi in to s ponosom pokažemo. Z nami je delil je zanimivo zgodbo o tem, kako si je v šestem razredu upal biti zaljubljen v lepo deklico in še danes sta srečno poročena.

Pesnik nam je predstavil tudi zbirko pesmi z naslovom NE, ki jo je ilustrirala mlada ilustratorka Nana Homovec. Naslovnico knjige krasi posebna črna ovca z mavričnimi očali, ki vozi rolko. Črna ovca je zelo podobna avtorju in predstavlja stalno besedno zvezo o različnosti od drugih; v najstniškem obdobju je potrebno iskati svojo pot, preizkusiti lastne meje in reči ne.

Vsi, ki smo se udeležili literarnega srečanja, smo zelo počaščeni in hvaležni, da smo lahko spoznali Ferija Lainščka. Upamo, da se še kdaj vrne na našo šolo.

Ana Zevnik in Maks Oskar Rajšp, 8. a

Galerija

 

 

Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost