- april, je slovenski dan brez zavržene hrane. Na OŠ Malečnik smo ta dan obeležili z zaključkom kampanje LAČEN NISI IZIRČEN.
V obdobju izobilja se s hrano ravna premalo odgovorno. Na začetku leta smo razmišljali, kaj lahko odslej sami naredimo drugače. Z vsakim obrokom in odločitvijo imamo možnost ravnati hranozavestno. Morda se nam zdi nepomembno , da pojemo celo jabolko ali da ne zavržemo pol jogurta, a to so dejanja, ki štejejo. Učenci od 1. do 9. razreda smo dokazali, da jih lahko naredimo na tisoče.
Pridno so zbirali kupončke, ki so jih prejeli z izkazanim odnosom do hrane in beležili količino zavržene hrane. Z njimi smo spodbujali učence k okušanju novih jedi, odmerjanju prave količine obroka in pripomogli k zaužitju zelenjave. Izmed zbranimi kupončki smo izžrebali tri dobitnike: Gašperja, Pio in Vida. Iskrene čestitke!
Iskrena HVALA sponzorjema, to je Gostilna Frajgraba in Ljubljanjske mlekarne.
Za spremembe ni treba obrniti življenja na glavo. Dovolj je nekaj premišljenih odločitev in sprememb navad, ki jih lahko uvedemo že danes. Pripravili smo nekaj predlogov, s katerimi lahko vsak zmanjša količino odpadne hrane v svojem domu:
- Pametno načrtujmo nakupe.
- Naučimo se pravilno interpretirati rok uporabnost.
- Shranjujmo živila pravilno.
- Ostanke hrane uporabimo za pripravo nove jedi.
Naj nas ta dan tudi letos nagovori, da se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega – za okolje, družinski proračun in prihodnost.
K odgovornemu ravnanju s hrano so nas še posebej navdušile sedmošolke s kampanjo LAČEN NISI IZBIRČEN. Tukaj se prepričajte tudi sami.
Natalija Harb,
koordinatorka Eko šole