V sredo, 17. aprila 2024, smo se učenci 6. a, 6. b, 7. ter 8. razreda v okviru 3. Glaserjevega festivala udeležili učne ure o generalu Maistru, ki sta jo izvedla Nadškofijski arhiv Maribor pod vodstvom mag. Lilijane Urlep ter Pokrajinski arhiv Maribor pod vodstvom Špele Valadžije.

Preden smo odšli do arhiva, smo pozdravili Maistrov kip in se z velikim užitkom sprehodili po mestnem parku do Treh ribnikov. Nato so nam v arhivih predstavili naslednje misli: kdo je Rudolf Maister, zakaj je tako pomemben, kakšni bi bili Štajerska ter Koroška v današnjem času, če se ne bi borili, ter njegova pomembna dela v književnosti.

V Nadškofijskem arhivu nam je arhivistka predstavila Malečnik, povzet v župnijski knjigi ob prihodu škofa iz leta 1741, pogovarjali smo se o dogodkih v času Maistra ter spoznali pisavo bohoričico. Prebrali smo tudi nekaj povedi, vendar  smo imeli pri tem nekaj težav.                                                                                       V Pokrajinskem arhivu pa so nam na začetku predstavili razliko med arhivom ter muzejem in nam prikazali delovanje arhivskega skladišča. Na koncu smo poslušali staro glasbo s pomočjo zelo starega gramofona, ki je pripadal Rudolfu Maistru.

Bilo je zelo zanimivo, naučili se veliko novega in ob tem zelo uživali.

Maks Oskar Rajšp, 8. razred

Galerija

Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost